Hepatitis

Virusni hepatitis

Virusni hepatitis je vnetje jeter, ki ga povzročajo virusi. Obstaja pet različnih virusov hepatitisa: A, B, C, D in E.

Vsi ti virusi povzročijo kratkotrajno, tako imenovano “akutno” okužbo. Toda virusi hepatitisa B, C in D lahko poleg tega povzročijo tudi dolgotrajno okužbo, kronični hepatitis. Ta pa ima lahko smrtno nevarne zaplete, na primer cirozo (brazgotinjenje) jeter, odpoved jeter in raka jeter. Virusni hepatitis na svetu vsako leto zahteva 1,4 milijona življenj.

Hepatitis A

Prenašanje: Hepatitis A se širi predvsem z uživanjem onesnažene hrane ali pitjem onesnažene vode. Pogosto je endemski v državah, v katerih primanjkuje varne vode in v katerih so sanitarne razmere slabe.

Preprečevanje: Za preprečevanje hepatitisa A je na voljo cepivo. Kratkotrajno imunost lahko zagotovi tudi uporaba v nekaj tednih po izpostavljenosti virusu. Tveganje za izpostavljenost je mogoče močno zmanjšati s skrbjo za dobro higieno in z izogibanjem pitni vodi iz potencialno nevarnih virov.

Zdravljenje: Zdravljenja za hepatitis A ni, toda okužba z virusom A povzroči le akutni hepatitis in telo jo pogosto samo odpravi v nekaj tednih. Kljub temu lahko okužba s hepatitisom A včasih povzroči dodatne zaplete.

Hepatitis B

Prenašanje: Hepatitis B se prenaša s stikom s krvjo ali drugimi telesnimi tekočinami okužene osebe. Tako se lahko na primer prenese z matere na otroka med porodom. Prenese se lahko tudi s souporabo brivnikov ali zobnih ščetk, z nezaščitenimi spolnimi odnosi ali s souporabo igel ali brizg za injiciranje drog.

Preprečevanje: Cepljenje proti hepatitisu B je zelo učinkovito za preprečevanje okužbe. Če niste cepljeni, zmanjšajte možnost za okužbo z uporabo kondomov ter tako, da z okuženo osebo ne souporabljate igel ali predmetov, kot so zobne ščetke, brivniki ali škarje za nohte. Prav tako ne opravljajte tetoviranja ali pirsinga tam, kjer ju izvajajo brez ustreznih dovoljenj. Če je verjetno, da boste hepatitisu B izpostavljeni v prihodnje, je zelo priporočljivo, da opravite cepljenje. Otroke mater, ki so okužene z virusom hepatitisa B, je treba cepiti v 12 urah po rojstvu; to lahko prepreči okužbo, ki se sicer zelo verjetno razvije v kronični hepatitis B.

Zdravljenje: Hepatitisa B trenutno ni mogoče dejansko ozdraviti, toda na voljo so interferon alfa, peginterferon in številna protivirusna zdravila, ki upočasnijo razmnoževanje virusa in občasno dosežejo njegovo odstranitev. Najpomembneje pa je, da takšno zdravljenje močno zmanjša tveganje za možne zaplete hepatitisa B, na primer za cirozo jeter in raka jeter.

Hepatitis C

Prenašanje: Hepatitis C se širi s stikom krvi s krvjo. Med najpogostejšimi načini okužbe so nevarni postopki injiciranja, nezadostna sterilizacija medicinske opreme ter kri ali krvni izdelki, ki niso presejalno pregledani. Ta okužbe se prenaša tudi pri določenih spolnih praksah, pri katerih pride do stika s krvjo. Ali se lahko spolno prenese tudi brez stika s krvjo, ni jasno. A tudi če se to lahko zgodi, je po vsem sodeč izjemno redko; tveganje pa se lahko poveča v primeru drugih sočasnih spolno prenosljivih okužb.

Preprečevanje: Trenutno cepljenja proti hepatitisu C ni. Za zmanjšanje izpostavljenosti se je zato treba izogibati souporabi igel in drugih predmetov, na primer zobnih ščetk, brivnikov ali škarij za nohte, z okuženo osebo. Prav tako ne opravljajte tetoviranja ali pirsinga tam, kjer ju izvajajo brez ustreznih dovoljenj.

Zdravljenje: Hepatitis C je mogoče ozdraviti z zdravili. Do nedavnega je zdravljenje obsegalo kombinacijo interferona (po navadi pegiliranega), dolgotrajnega interferona in ribavirina, v novejšem času pa narašča uporaba močnih neposredno delujočih protivirusnih zdravil. Osebe z različnimi genotipi hepatitisa C se na zdravljenje odzovejo različno, nekatere uspešneje kot druge, a razlike med genotipi izginjajo, saj se deleži ozdravitev z novimi zdravili približujejo 100 %.

Hepatitis D

Prenašanje: Hepatitis D se prenaša s stikom z okuženo krvjo.

Preprečevanje: Hepatitis D se pojavlja samo pri osebah, že okuženih s hepatitisom B. Kdor ni okužen z virusom hepatitisa B, lahko zato okužbo s hepatitisom D prepreči s cepljenjem proti hepatitisu B. Ne souporabljajte igel in drugih predmetov, na primer zobnih ščetk, brivnikov ali škarij za nohte, z okuženo osebo. Prav tako ne opravljajte tetoviranja ali pirsinga tam, kjer ju izvajajo brez ustreznih dovoljenj.

Zdravljenje: Za zdravljenje hepatitisa D se uporablja interferon, vendar zdravljenje ni zelo učinkovito.

Hepatitis E

Prenašanje: Podobno kot hepatitis A se tudi hepatitis E prenaša predvsem z uživanjem onesnažene hrane ali pitjem onesnažene vode. Izbruhi se po navadi pojavijo, kjer ni varne vode in kjer so higienske razmere slabe.

Preprečevanje: Za preprečevanje hepatitisa E sicer obstaja cepivo, ki pa ni široko dostopno. Tveganje za izpostavljenost hepatitisu E je mogoče zmanjšati z izvajanjem dobre higiene in z izogibanjem pitni vodi iz potencialno nevarnih virov.

Zdravljenje: Zdravila za hepatitis E ni, toda bolniki po navadi okrevajo sami od sebe. Kljub temu je lahko hepatitis E v nekaterih primerih tudi smrten.

 

 

 

 

Zahvaljujemo se svetovni zvezi za hepatitis (WHA), ki nam je s pisnim potrdilom dovolila objavo podatkov iz njihove spletne strani. Zahvaljujemo se tudi donatorju podjetju AbbVie d.o.o., ki nam je omogočilo, da je bila stran prevedena iz angleškega jezika.