dogodki

Konferenca HEPATITIS C – ZAČETEK KONCA

17. 02. 2016 je bila v Bruslju organizirana prva evropska konferenca o premagovanju hepatitisa C v Evropski uniji. Naslov konference je HEPATITIS C – ZAČETEK KONCA – Ključne strategije na evropski in nacionalni ravni za odpravo virusa hepatitisa C (Hepatitis C – The beginning of the end – Key elements for succesful Europeian and national strategies to eliminate heopatitis C in Europe).

Slovenija je ena izmed podpisnic dokumenta, kjer so opredeljeni ključni elementi strategije. Zaradi pomembnega dela, ki je bilo opravljeno na tem področju, že od sredine devedesetih let, so se organizatorji odločili, da bo del dokumenta predstavljen v našem materinem jeziku in šele nato preveden v angleški jezik. S tem je bila izkazana velika čast prizadevanjem naših strokovnjakov, pod vodstvom svetovno znane avtoritete na tem področju prof. dr. Mojce Matičič.

Slovenija je s premeteno strategijo dosegla, da je slovenski model obvladovanja okužbe s hepatitisem C, eden izmed najboljših v Evropi in svetu, za kar gre zasluga predvsem Nacionalni ekspertni skupini za virusni hepatitis, ki jo vodi prof. dr. Mojca Matičič, dr. med. Na temelju zgodnje strategije je Slovenija izdelala model, ki sodi med najboljše sisteme spopadanja z virusnim hepatitisom na svetu. Raziskava o obvladovanju hepatitisa C v državah Evropske unije, ki je bila narejena v letih 2012, 2013 je Slovenijo uvrstila na odlično drugo mesto – takoj za Francijo in njihovim modelom obvladovanja hepatitisa C (http://www.hep-index.eu/).